úterý 22. září 2015

dýňová polévka

co naplat, podzim je vážně tady. my ale nebudeme fňukat, když si ho můžem lehce zpříjemnit. stačí vytáhnout všechny ty chlupatý svetry, hřejivý deky a teplý ponožky, navařit čaj a zapálit voňavé svíčky a radovat se, že už je na tohle všechno konečně ta správná chvíle (pálit svíčky v létě se mi totiž trochu nepozdává). 

v neposlední řadě je taky čas na pořádnou a lahodnou dýňovou polívku!


budeme potřebovat:
  • jednu menší dýni (hokaido, muškátovou, máslovou, ..)
  • česnek (hodně česneku)
  • cibuli
  • kelímek smetany
  • vodu nebo mléko na naředění
  • olivový olej
  • koření - sůl, pepř, muškátový květ, mletý nebo čerstvý zázvor, popřípadě bylinky a taky třeba chilli papričku
začneme tím, že si připravíme dýni. hokaido není potřeba loupat, jestli vaříme s jiným druhem tak oloupeme a nakrájíme na kostky. ty spolu s překrájenými stroužky česneku nasypeme na pekáček, posypeme solí a pepřem a zastříkneme olivovým olejem. fajnšmekr přihodí snítky tymiánu. šoupneme to do trouby a pečeme do změknutí (asi tak 20 minut, ale záleží dýně od dýně).

mezitím si v hrnci osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli. není třeba dohněda, stačí zesklovatět. na cibuli potom z přendáme pečenou dýni a česnek, zalijeme smetanou a rozmixujeme dohladka. když vznikla spíš kaše než polévka, tak naředíme vodou nebo mlékem podle preferencí. přidáme koření a chvilku povaříme. 


z toho, že máme rozbitý mixér, se neposerem a dýni rozmačkáme třeba šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. a nejlepší je s krutonky! dobrou chuť :)

máte rádi dýně? už jste zkoušeli dýňovou polévku? je váš recept úplně jiný? nebo dýni z duše nenávidíte? podělte se se mnou!

4 komentáře:

  1. Dýňovou polévku miluji, obzvláště je-li pak uvařená z dýní Hokaido, které jsou na to přímo stvořené, spolu s krutony pak tvoří neuvěřitelně lahodou kombinaci, po které se můžu utlouct. Dýně mám ráda, sestra ji dokonce nedávno použila do pečené buchty, která získala díky dýni zajímavou sladkou chuť a krásnou barvu:)

    OdpovědětVymazat
  2. Dýňovou polévku mám hrozně ráda, ale moc často se k ní nedostanu. Ovšem teď je na ni ten správný čas a jednu hokaidó máme zrovna doma, takže na ni asi o víkendu také dojde. Díky za recept! Děláme ji doma skoro stejně, ovšem tenhle tvůj návod je víc "vytuněný." ;) Snad se povede líp, než dýňové muffiny, které jsem dělala minulý týden, to byla celkem katastrofa. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dýňové mufiny znějí dost dobře! mě ty oranžové dobroty vždycky děsně lákají, ale ještě jsem se nasladko neodhodlala zkoušet.. škoda, že ti to nevyšlo :D

      Vymazat

děkuju za napsání :)