čtvrtek 21. května 2015

margotkové mufiny

je skoro léto. je teplo. je čas na piknik!

a mufiny jsou na piknik přímo ideální. je to jednoduché, rychlé, sladké, dobře se to převáží, nemá to krém, který se na sluníčku rozteče, je to sladké. no samá výhoda! a navíc, je to sladké! a aby to nebyla obyčejná nuda, zpestříme to margotkou! protože co je margotkový, to je dobrý. ne asi.


takže.. jak na to?

nachystáme si (na 12 mufinů):
  • hrnek polohrubé mouky
  • o něco míň než půl hrnku cukru
  • půl pytlíku prdopeče
  • jednu margotku
  • čtvrt hrnku oleje
  • jedno vejce
  • o něco víc než půl hrnku mléka
a pak už je to čupr jednoduchý. smícháme sypké suroviny (mouku, cukr, prdopeč) a dobře promícháme. přihodíme nastrouhanou marchotku. (kro má tupé struhadlo, tak nadrobí na malé kousky.) pak přidáme mokré suroviny (vejce, olej, mléko) a všechno pěkně promícháme. vznikne nám pěkné řídké těsto, které stéká z vařečky. kdyby bylo moc tuhé, klidně můžem přidat ještě trochu mléka. nalijeme do připravených košíčků a dáme upéct. na kolik a na jak dlouho vám nepovím, každá trouba peče trochu jinak.. jestli jsou hotové poznáte tak, že do jednoho mufinu píchnete špejhlí a když na ní zůstanou drobečky, tak je hotovo.


mufiny na fotkách jsou trochu bledé, protože jsem na bytě neměla vajíčka. tuhle prekérku jsem vyřešila použitím půl pytlíku vanilkového pudinku.

když jsem tenhle trik použila prvně, nedošlo mi, že bez vajec nebudou mít tu krásnou zlatavou barvu, na kterou jsem zvyklá. tvrdošíjně jsem je pekla tak dlouho, dokud se neobjevil aspoň náznak barvy (ho ho, vždycky jsem chtěla použít slovo tvrdošíjně!) o tom, jak byly mufiny přepečené, drobivé a jak spodky nešly odlepit od  papírových košíčků se snad ani nemusím zmiňovat..

máte rádi mufiny? nebo radši cupcakes? chodíte na pikniky? a jaké jsou vaše oblíbené piknikové pochutiny? podělte se se mnou v komentářích :)

3 komentáře:

  1. Já se snad díky tobě ještě naučím péct.. :) hmm vyzkouším, díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Super nápad, to musím zkusit! Margotku miluju, mufiny taky a kominace obojího zní víc než dobře :D

    OdpovědětVymazat

děkuju za napsání :)