úterý 3. února 2015

DIY art jurnal

znáte destrukční deník? (v originále wreck this jurnal, schválně si to zkuste najít na pinterestu.)

je to deník pro všechny, kteří si z papírnictví nosí nové a nové bločky a notýsky, ale je jim skoro až líto do nich psát, aby se ta krása náhodou neponičila. nebo pro ty, které ta bíla prázdnota stránek stresuje, ale nevědí, čím a jak ji zaplnit. ideál pro všechny tvořivé duše, s nápady i bez.


já zatím vlastní nevlastním (eh.. to je věta!). ale děsně nenápadně trousím poznámky, jak moc je to boží (no dobře, tak jsem si to přímo poručila k narozeninám, ale tak.. no..). protože si to tedy sama pořizovat nebudu, ale celý koncept mě hrozně nadchnul a na wreck this jurnal narážím na každém kroku, přivedlo mě to na nápad! tož vyrobím si vlastní kreativní žurnál!


a že jste to vy, poradím vám, jak na to :)

na začátek budeme potřebovat hromadu papírů - čistých, linkovaných, barevných, pokreslených, popsaných, z letáků, z časopisů, z učebnic a ze sešitů, ... všechno se bude hodit. papíry si nastříhejte na jakž takž stejné velikosti. ale víme jak, nemusí to být úplně pintlich, poněvač drobné nepřesnosti nejsou na škodu, drobné nepřesnosti jsou známkou ruční práce!


když máme připravenou dostatečnou zásobu papírů na vnitřek, přichází na řadu lepení. to je trochu ošemetná práce, ale nic, co by se nedalo zvládnout s trochou zručnosti. a jak na to? položíme vedle sebe vždy dva listy papíru a slepíme je k sobě po celé délce lepenkou (nejlépe se mi osvědčila kobercová páska, ale můžete použít papírovou, washi nebo klíďo obyčejnou izolepu). lepíme k sobě vždy dva listy. po slepení listy "zavřeme" jako knihu. pak hřbetem k sobě přikládáme dva a dva slepence a opět po celé délce upevníme páskou. tím nám vzniknou části o čtyřech listech. a potom lepíme čtyři a čtyři, osm a osm, a tak dál a tak dál, dokud máme co přidávat.


když máme všechny listy pěkně pohromadě, přichází na řadu desky. ovšem nejprve je potřeba celý hřbet pospojovaného vnitřku přelepit pruhem lepenky, aby se nám na odhalené lepidlo z pásky nemohl chytat bordel. potom si připravíme desky. vystříhneme si dva kousky čtvrtky nebo kartonu o stejné velikosti (mohou být i o kousek větší) jako vnitřní listy papírů. a ještě proužek ze stejného materiálu na hřbet. ten by měl být o malinko širší než připravený vnitřek (a na výšku logicky stejně jako přední a zadní deska).


desky si rozložíme lícem navrch v následujícím pořadí: (zadní) deska, hřbet, (přední) deska. mezi deskami a hřbetem necháme asi milimetr mezeru a přelepíme páskou. tím nám vznikly pevné desky a zbývá vlepit vnitřek. připravené poslepované listy přiložíme přesně na střed hřbetu a páskou přilepíme první a poslední stranu k deskám stejným způsobem, jako jsme k sobě lepili jednotlivé listy. 

otřeme pot z čela a tradá! máme hotovo :)

na ukázku několik listů z mého art jurnálu (tvořených během zkouškového.. a je to na nich znát)
návod se zdá možná složitý, ale tak hrozné to opravdu není. a když, tak vynaloženou dřinu hravě vykompenzuje radost z vlastnoručního výtvoru :) navíc ty stránky přímo vybízí k dotvoření - popsání, polepení, pokreslení, vystříhání, ke kreativitě!

šli byste do něčeho podobného? bavilo by vás vyplňování stránek kterativního žurnálu? vlastníte destrukční deník? je to opravdu tak super jako si to představuju? napište mi!

3 komentáře:

děkuju za napsání :)