máme tady období vánočních večírků, besídek a posezení. pivo a víno jsou sice fajn nápoje, ale takový domácí punč na zahřátí určitě všechny ohromí. a můžete machrovat, jaký jste profící, když ostatní sotva svedou svařák! a přitom je to jednoduchý jak facka! takže.. jak na to?
připravte si:
- 2 litry džusu dle vlastního výběru (třeba brusinka a ananas, jablko a černý rybíz, pomeranč a jahoda, ..)
- 2 litry bílého vína (razím teorii, že na svařáky a podobné srandy je stejně úplně nejlepší krabicák, takže..)
- koření jako je skořice, hřebíček, třeba i badyán, zázvor, fenykl, muškátový oříšek, ..
- pomeranč
- trochu cukru (stačí fakt trochu, protože džusy už jsou sladké dost)
- rum
- a navrch třeba sušené brusinky nebo jiné ovoce, mandle, jablka, mandarinky a tak vůbec
zatopte pod velkým hrncem a do něho vsypte trochu cukru. ten se pomalu začne rozpouštět a vytvoří tak karamel. nám bude stačit světlý, takže ho nemusíte míchat nijak dlouho. (tady bacha na olizování vařečky, fakt to pálí!) na hotový karamel vlijte oba džusy. pěkně to zasyčí a z karamelu se stane jedna velká hrouda, ale nebojte, to se vzápětí rozpustí. teď už můžeme přidat koření, na plátky nakrájený pomeranč a pokud chceme tak ještě sušené ovoce, mandle a popřípadě další ovoce nebo dochucovadla. jakmile směs začne mírně vřít, vlijeme tam víno a necháme zase téměř dojít k varu. nechceme ale přijít o všechen alkohol, takže nenecháme vařit úplně! pak už můžeme vypnout plotýnku a na úplný závěr přilijeme rum. tím myslím klasický český tuzemák. a podle chuti, kdo má rád jak silné.
zdroj obrázku |
a pak už si jen užíváme tu opojnou vůni a ze dna hrníčku lovíme punčem nasáklé brusinky. mňam!
Hmm, úplně jsem na něj dostala chuť :-) Myslím, že skočím do obchodu a udělám ho... Díky za inspiraci...
OdpovědětVymazatUrčitě jej vyzkouším! díky za recept. Zvu tě k sobě na GA. http://beautypusinka.blogspot.fr/2014/11/damska-sebeobrana-giveaway.html
OdpovědětVymazat